LNB's


De LNB (of kop) is het apparaatje aan de arm voor de schotel. Een goede LNB is van belang voor een goede ontvangst. Er zijn LNB's in allerlei soorten en maten.

Bij aanschaf van een LNB is de eerste en belangrijkste overweging is welke satelliet(en) u wilt ontvangen. Wilt u alleen Nederlandse zenders ontvangen dan kiest u een enkele LNB, u ontvangt dan de Astra 3 (Canal Digitaal) satelliet. Wanneer u meer zenders wilt bekijken wordt het iets ingewikkelder. hieronder leggen we daar meer over uit. Toch iets te lastig? Neem gerust contact met ons op voor advies!

Aantal satellieten tegelijkertijd
Wanneer u twee of meer verschillende satellieten wilt ontvangen kunt u er voor kiezen een duo of triple LNB aan te schaffen. Wanneer u een duo LNB aanschaft kunt u twee satellieten ontvangen: Bij de Astra 3 kunt u dan ook de Astra 1 ( Duitse zenders) ontvangen. Met een Triple LNB kunt u naast Astra 1 en 3 dan ook de Engelse zenders van Astra 2 ontvangen. Bij de Eutelsat kunt u met een duo LNB ook de Hotbird satelliet ontvangen (BVN, veel christelijke zenders etc).

Ook kunt u ervoor kiezen meerdere losse LNB's aan te schaffen. Wanneer u hierbij ook een aangepaste schotel aanschaft (bijvoorbeeld deze) heeft u meer vrijheid in welke satellieten u kunt ontvangen. Het is wel handig contact met ons op te nemen voor advies, dit kan teleurstellingen voorkomen.

Aantal uitgangen
De tweede overweging die u moet maken is het aantal uitgangen die op de LNB zitten. Deze overweging is vrij snel te maken, even antwoord geven op de vraag: op hoeveel televisie's wil ik satelliet tv kunnen ontvangen? Er zijn LNB's verkrijgbaar met 1, 2, en 4 uitgangen. De hoeveelheid uitgangen geven aan hoeveel televisie's/ontvangers u op de LNB kunt aansluiten.

Let er wel op dat wanneer u wilt opnemen en kijken tegelijk op een twin tuner ontvanger dat u twee kabels en daarom twee uitgangen op de LNB nodig heeft. Deze twee kabels lopen vanaf de LNB naar uw ontvanger toe. Voorbeeld: wilt u op twee ontvangers opnemen en kijken tegelijk, dan heeft u vier uitgangen nodig.