Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Onze winkel is 53 uur per week voor u geopend

Schotel plaatsing en uitrichten


Vind HIER 4 vernieuwde Stap voor Stap handleidingen om uw schotel op Joyne of Canal Digitaal af te stellen!


Schotel installeren en uitrichten

Het kan soms erg lastig zijn om een schotel goed te installeren u krijgt van bijvoorbeeld de volgende meldingen: geen signaal, geen of slecht ontvangst etc. Wij doen dit graag voor u (kijk hier voor bij technische dienst en monteurs) maar u kunt het natuurlijk ook zelf proberen. Om u hier bij te helpen geven wij hier een korte uitleg. 

 

Schotel in elkaar zetten

Voordat u begint met het installeren/uitrichten van uw schotel set moet u eerst uw schotel in elkaar zetten. Dat wil zeggen dat de LNB(ook wel kop genoemd)  arm en houder moeten worden geplaatst, dat de mastbevestiging moet worden geïnstalleerd en dat de LNB zelf aan de schotel moet worden geplaatst. Voor de LNB arm en houder en de mastbevestiging kunt u de handleiding gebruiken die bij uw schotel wordt mee geleverd.

Hoe u de LNB moet plaatsen hangt af van de hoeveelheid LNB’s die u plaatst. Een ding is gelijk voor alle LNB’s: bevestig de LNB water pas, anders wordt het afstellen wel heel erg lastig. Wanneer u een enkele LNB plaatst is de montage eenvoudig, u plaatst deze gewoon in de houder. Wanneer u een twin LNB installeert moet u de rechter LNB in de houder plaatsen, de linker hangt dus vrij. Bij een triple LNB plaatst u de middelste LNB in houder.

De LNB moet ook nog een beetje verdraaid worden, gebruik hiervoor de mee geleverde instructies van de LNB doe dit pas wanneer de schotel is gemonteerd op een steun/statief of beugel omdat de LNB misschien nog kan verplaatsten tijdens de montage.

 

Plaatsbepaling

Om te beginnen moet u eerst bepalen waar u de schotel wilt plaatsen, zorg ervoor dat de schotel vrij zicht heeft richting het zuidoosten! Hoe meer er in de weg staat hoe slechter het signaal is en hoe slechter het beeld. De schotel kan zowel op de grond staan als aan een gebouw worden bevestigt zolang het zicht maar vrij is.

Bepaal nu waar het uiterste zuiden is, gebruik hier voor een kompas (de schotel wordt 23,5 graden van het zuiden afgericht, op 156,5 graden dus). Monteer daar de bevestiging voor de schotel. Zorg ervoor dat de bevestiging verticaal waterpas is gemonteerd.

Heeft u nog geen kompas? Bestel het dan nu direct in onze webshop. Klik hier voor meer informatie. 

 

Schotel monteren

Bevestig de schotel aan de beugel en zet de schotel onder een hellingshoek van 28-31graden vast, dit is afhankelijk van uw locatie:

  • 28-29° (Topje van Nederland t/m de lijn Den Haag-Arnhem-Enschede)
  • 29-30° (de lijn Den Haag-Arnhem-Enschede tot ten hoogte van Sittard)
  • 30-31° (Onder Sittard)

Trek vervolgens een coaxkabel van de LNB naar een satellietontvanger. Het ene uiteinde van de kabel wordt bevestigd aan de LNB, het andere uiteinde aan een satellietontvanger.

Schotel uitrichten

Sluit nu de satellietontvanger aan, zorg ervoor dat u het stroom er als allerlaatste op doet! Controleer ook of de coax kabel op de goede ingang is aangesloten. De kabel moet aangesloten worden op LNB In(put). Zoek vervolgens het signaalsterkte op, op de ontvanger. Kijk in de handleiding van de ontvanger om te zien hoe u de ontvanger moet aansluiten en hoe u de signaalsterkte kunt vinden.

Draai de schotel nu 23,5 graden naar het oosten toe (links).  Draai de schotel zo dat de signaal sterkte op de satellietontvanger zo ver mogelijk uitslaat. Hoe sterker het signaal hoe scherper en beter het beeld.

Ga nu op de satelliet ontvanger naar BVN (kanaal 80) om te controleren hoe het signaal is. Let op: wanneer u voor de schotel staat, of de schotel aanraakt heeft dit invloed op de ontvangst.

 Waarschijnlijk heeft u nog geen perfect ontvangst, u moet dan nog even het signaal “fine tunen” (dit kunt u het beste met 2 mensen doen) dit doet u door de schotel beetje voor beetje opzij te draaien. Wacht minstens 5 seconden voor dat u weer verder draait zodat de ontvanger ook even de tijd heeft om het signaal te detecteren. Herhaal dit tot dat u goed/perfect signaal heeft. 100% signaal is niet nodig, vanaf 75% heeft u al goed beeld. Wilt u echt storingsvrij tv kijken dan is 100% signaalsterkte nodig.

Draai de bouten vast aan de achterkant van schotel, doe dit met de signaal meter aan aangezien het kan gebeuren dat de instelling verandert tijdens het vast draaien.

 

Hulpmiddelen:

1.Satbeeper – Een eenvoudig apparaatje waarmee u aan de hand van pieptonen de goede satellieten kunt vinden. Klik hier voor meer informatie

 

 

2.Satlink Satmeter – geavanceerd apparaat waarmee u tv beeld ontvangt tijdens het afstellen van de schotel. Tevens ziet u een signaalsterkte meter. Klik hier voor meer informatie

 

3.Canal Digitaal kompas – Ideaal bij het plaatsten en uitrichten van uw schotel. Klik hier voor meer informatie

 

4.Satfinder lite – Een app voor android smartphones waarmee u de satellieten in de lucht kunt zien. 

5. Arob Antennebouw

Wij installeren schotels en richten deze ook uit bij u thuis in ons dagelijks werkgebied (Groningen, Fryslan, Drenthe en Overijssel (Zwolle-Kampen-Emmeloord) en de kop van de Flevopolder). Hiervoor kunt u bij ons telefonisch een afspraak (0516-541129). Een monteur van ons komt dan bij u langs om de schotel op hangen en uit te richten zodat u beeld heeft wanneer de monteur weggaat.

 

'sorteren